Liam Whelan (16) ging supermarktketen Tesco in om een paar theelepeltjes te halen voor zijn stiefmoeder, omdat hij en zijn broer de lepels steevast verliezen. De arme jongen kwam echter met lege handen thuis, aangezien hij ‘te jong’ was om de zilverwaar aan te schaffen.
Nietsvermoedend ging Liam naar de zelfservice in de winkel, waar hij de theelepels scande. De machine weigerde echter dienst. Toen een medewerker kwam informeren wat er aan de hand was, merkte hij al snel wat het euvel was. “Hij vroeg hou oud ik was”, aldus Liam tegen Mirror. “Ik liet hem mijn brommerrijbewijs zien, waarna hij zei dat je minimaal 18 jaar moest zijn.”

Liam schaamde zich vreselijk. “Het was al beschamend genoeg dat ik daar was voor theelepels, maar om geweigerd te worden vanwege mijn leeftijd was nog erger. Ik was daar in mijn uppie, maar het was druk in de supermarkt en ik kende wel sommige andere klanten”, zegt hij verbolgen.

Stiefmoeder Yvette Whelan kon het nauwelijks geloven toen ze het verhaal hoorde. “Dat is toch vreemd, hij had gewoon zijn brommerrijbewijs bij zich, maar omdat hij 16 is wilden ze hem niet helpen.” Een woordvoerder van Tesco reageert ook op het incident en lijkt de onzinnigheid van het weigeren in te zien. “We werken inderdaad wel met leeftijdsbewijzen bij de zelfservice. Normaal gesproken gaan we op het oordeel van collega’s af om te bepalen of iemand iets wel of niet mag kopen. In dit geval hadden we het dus wél moeten doen en daarom bieden wij onze excuses aan voor het eventuele ongemak.”