De Franse minister Bricq is door het stof gegaan na uitspraken over het "walgelijke eten" in het lyse-paleis. Bricq was woensdag bij het staatsbanket voor de Chinese president Xi. De presidentile kok had onder meer gevulde levers en gevogelte laten serveren, maar daar was de minister niet over te spreken.

Bricq deed haar beklag in een onderonsje met premier Ayrault. Ze zei dat de lunch op donderdag stukken beter was dan het "walgelijke" diner. "Het moest gezegd worden", voegde ze eraan toe. Bricq had niet in de gaten dat het gesprek werd vastgelegd door cameraploegen.

De minister is nu teruggekomen van haar uitspraak. Ze heeft kok Guillaume Gomez persoonlijk gebeld om haar excuses aan te bieden.

President Hollande was naar verluidt not amused over het oordeel van zijn minister. Hij stuurde zijn chef-staf naar de keuken om Gomez een hart onder de riem te steken. Ook sprak hij in zijn kok "het volste vertrouwen" uit.

Gomez is inmiddels bekomen van de schrik. Op Facebook schrijft hij dat hij is geraakt door de vele steunbetuigingen. Hij belooft dat de keukenbrigade van het lyse "met dezelfde passie en toewijding" blijft koken.