Mensen die laat naar bed gaan en laat opstaan zijn vaker vrijgezel of hebben kortere relaties dan mensen die vroeg gaan slapen. Dat blijkt althans uit een nieuw Amerikaans onderzoek.
Dat meldt Women’s Health.
De universiteit van Chicago onderzocht 501 studenten, waaronder 348 mannen en 153 vrouwen. De deelnemers moesten speekselmonsters afstaan, zodat hun hormoonspiegel kon worden onderzocht.
Daarna moesten ze deelnemen aan een aantal opdrachten en vragen beantwoorden over risico’s nemen, relaties, seks en gezondheid. Ruim tweehonderd deelnemers moesten daarnaast zeggen of ze in de regel vroeg of laat naar bed gingen.

Uit het onderzoek bleek dat 38 procent van de mannen en 37 procent van de vrouwen die laat naar bed gaan, vrijgezel is. Van de deelnemers die vroeg gaan slapen was dat slechts 24 (mannen) en 20 (vrouwen) procent.

Het tijdstip waarop mensen gaan slapen, bleek van meer invloed te zijn dan de andere onderzochte factoren.

Overigens werden mensen die nog geen zes maanden een relatie hadden in de categorie ‘vrijgezel’ ingedeeld. Bij het onderzoek werd ook niet gekeken naar de persoonlijkheid van de deelnemers.

(Je zou ook kunnen vaststellen dat mensen, als ze eenmaal een relatie hebben, over het algemeen vroeger naar bed gaan en minder vaak uitslapen.)