Het lijkt onschuldig, maar wie overdag overdag langer dan een uur slaapt, verhoogt zijn kans op een vroegtijdige sterfte met een derde. Dat ontdekten vorsers aan de universiteit van Cambridge.

De onderzoekers volgden meer dan 16.000 Britse mannen en vrouwen gedurende 13 jaar. 3.000 van de patiënten overleefden het onderzoek niet. Toen de sterftecijfers naast de slaapgewoonten werden gelegd, bleek dat de sterftekans met 14 procent toenam bij wie overdag een uur sliep. Wanneer de dutjes langer dan een uur duurden, verhoogde het risico met 32 procent. Vooral het risico om te sterven aan ademhalingsziekten verdubbelde bij lange dutjes.

De onderzoekers zeggen wel dat het mogelijk is dat overdag slapen een vroeg signaal is van een ontregeld systeem en een kan duiden op toekomstige gezondheidsproblemen. Maar het zou ook mogelijk zijn dat dutten ontstekingen in het lichaam uitlokt.

Volgens slaapexpert professor Jim Horne kunnen korte dutjes nog steeds voordelig zijn. “De grote meerderheid, ongeveer 85 procent van wie minder dan een uur sliep, liep geen groter risico om vroegtijdig te sterven.”

Vorig jaar heeft een studie in China, waar dutten na de lunch erg populair is, aangetoond dat overdag gedurende 30 minuten slapen, de kans op diabetes verhoogt. De onderzoekers waren wel niet zeker of verborgen diabetes maakte dat de onderzochte mensen overdag moe waren. Andere studies hebben gesuggereerd dat een powernap het risico op hartaanvallen en beroertes met een derde beperkte.