Papiergeld blijkt een verzamelplaats voor duizenden bacteriën. Sommige leven normaal gesproken in de mond en in de vagina.

De New York University’s Center for Genomics en Systems Biology trof maar liefst 3000 verschillende soorten bacteriën aan op Amerikaanse dollar biljetten, meldt ABC News. De meeste bacteriën worden normaal gesproken op de huid gevonden, maar er werden ook enkele bacteriën aangetroffen die in de mond en de vagina thuishoren.

Een onderzoeker zegt dat uit het onderzoek naar voren komt dat geld kan dienen als transportmiddel voor ziekteverwekkende bacteriën.

Het onderzoek vond plaats om gezondheidsrisico’s in New York in kaart te brengen. Eén van de vondsten is dat bacteriën die verantwoordelijk zijn voor longontsteking in de winter vaker voorkomen dan in de zomer. Dat wijst erop dat het papiergeld een rol kan spelen in de verspreiding daarvan.

De meeste voorkomende microben worden gelinkt aan onschuldige vormen van acne. Ook werden bacteriën gevonden die resistent zijn voor antibiotica.

Toch is dat volgens de onderzoekers geen reden voor paniek. “Microben omringen ons altijd”, aldus een onderzoeker. “Hoewel we een opvallende vondst hebben gedaan, is er geen reden tot grote zorg.”