Naast het feit dat vrouwen met brede heupen beter met hun heupen kunnen zwieren hebben ze ook een actiever seksleven. Onderzoekers hebben ontdekt dat vrouwen met brede heupen vaker onenightstands en meer sekspartners hebben dan vrouwen met smalle heupen.
De verklaring hiervoor is dat vrouwen met brede heupen gemakkelijker een kind kunnen baren. Daarom zijn de gevolgen van seks voor deze vrouwen minder erg. Vrouwen met smalle heupen moeten daarom voorzichtiger omgaan met seks, een 'ongelukje' heeft pijnlijkere gevolgen.

Colin Hendrie, die het onderzoek leidde, ziet dat vrouwen met brede heupen een actiever seksleven hebben. "Wij ontdekten dat vrouwen met kleinere heupen eerder de neiging hebben om slechts een paar van seksuele partners te hebben. Ze hadden eigenlijk alleen seks met mensen tijdens relaties, waaruit blijkt dat ze een voorzichtigere seksuele strategie hebben. Als ze zwanger zouden raken is er in ieder geval iemand in hun leven die hen kan helpen."

Vrouwen hebben volgens het onderzoek brede heupen wanneer de bovenste uiteinden van de heupbotten meer dan 36 centimeter van elkaar lagen. Als de afstand kleiner is dan 31 centimeter dan heeft de vrouw smalle heupen volgens de onderzoekers van de universiteit van Leeds, meldt The Telegraph.