Lachen heeft een positieve uitwerking op het geheugen van ouderen, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Als mensen van rond de zeventig jaar naar een komische video kijken, maken ze daarna minder van het stresshormoon cortisol aan.

De ouderen presteren daardoor beter bij geheugentesten dan leeftijdsgenoten die niet naar humoristische beelden hebben gekeken.

Die bevindingen hebben hebben Amerikaanse wetenschappers gepresenteerd op de bijeenkomst Experimental Biology in San Diego.

Bij het onderzoek maakten twee groepen poefpersonen een uitgebreide geheugentest. De ene helft had eerst een komische video van twintig minuten bekeken, de andere groep kreeg de video niet te zien.

Vervolgens werd ook de aanmaak van het stresshormoon cortisol in kaart gebracht bij de de deelnemers aan het experiment.

De leeftijd van alle proefpersonen lag rond de zeventig jaar.

Volgens hoofdonderzoeker Lee Berk bestaat er een verband tussen de aanmaak van cortisol en geheugenprestaties van mensen. “Hoe minder stress je hebt, hoe beter je geheugen functioneert”, verklaart hij op nieuwssite Physorg.com.

“Humor zorgt voor een vermindering van de aanmaak van stresshormonen zoals cortisol die het geheugen verslechteren. Maar het leidt ook tot verlaging van de bloeddruk en stemmingsverbeteringen”, aldus Berk.

“Lachen is dus niet alleen een goed medicijn, het is ook een geheugenversterker die bijdraagt aan je levenskwaliteit.”