Veel verontwaardiging in de Verenigde Staten, nu een jongeman daar misschien levenslang achter de tralies wordt gezet wegens het bakken en verkopen van een kleine hoeveelheid hasjkoekjes. Waar? In de ultieme conservatieve cowboystaat Texas!
De staat Texas staat niet bepaald bekend om haar liberale cannabiswetten, legalisering is daar een vies woord. Tenminste voor justitie en politie. Maar nu wordt er echt met walging naar de redneck staat gekeken vanwege de zaak ‘Jacob Lavoro’. Deze jongeman uit het stadje Round Rock runde een kleinschalige handel in cannabiskoekjes en brownies. Het speciale ingrediënt daarin was hasjolie en juist dat kan hem een gevangenisstraf van 5 jaar tot levenslang opleveren!
“Het bezit van een kleine hoeveelheid wiet is al een overtreding in Texas”, zegt Jamie Spencer, juridisch vertegenwoordiger van Texas NORML, een organisatie die opkomt voor cannabis. De pech voor Lavoro is dus dat hij zijn koekjesrecept baseerde op hasjolie. “Bezit van slechts een minieme hoeveelheid hasj – zelfs een gram – wordt beoordeeld als een misdrijf waarop celstraf staat.” Wat het extra dramatisch maakt, is dat de staat Texas gerechtigd is om het totale gewicht van de koekjes en brownies waar hasjolie in zat te rekenen als de strafbare hoeveelheid!
In het geval van Lavoro betekent dit dat ook de kokosolie, boter, deeg en suiker worden meegeteld, zodat zijn misdrijf luidt: het bezit en de verkoop van 660 gram hasj… En dat is een zogenaamde ‘first degree felony’ met bijbehorende celstraf van 5 jaar tot levenslang.
Te gek voor woorden natuurlijk, dat vinden zelfs (ex-)politiemensen in de VS. De straf die voor Lavoro (die geen strafblad heeft!) dreigt, is bijvoorbeeld hoger dan die voor een ernstig zedendelict of een aanval met een dodelijk wapen. “Dat is wel gek natuurlijk”, zegt cannabisactivist Spencer. “Deze zaak speelt terwijl uit alle opiniepeilingen blijkt dat de houding van Amerikanen ten aanzien van marihuana verandert. Als Lavoro in de staat Colorado had gewoond zou hij beschouwd worden als een ondernemer. Dit geval is een perfect voorbeeld van de waanzinnige Texaanse drugswetten. En dan vooral alles wat met wiet of met het actieve ingrediënt THC te maken heeft!”
Jacob Lavoro wordt op dit moment nog steeds vastgehouden in de gevangenis van Williamson county. De borgsom voor zijn misdrijf van hasjkoekjes bakken en verkopen is vastgesteld op 30.000 dollar, en hij heeft op het moment van schrijven nog steeds geen advocaat…