Altijd al een kijkje willen nemen op een locatie voor naaktrecreatie? Zondag 1 juni kunnen doorgewinterde naturisten, ge´nteresseerden of nieuwsgierigen ongegeneerd gluren op de Open Dag Naaktrecreatie in heel Nederland. De kleren hoeven daarbij trouwens niet per se uit.
Thema is Open & Bloot. De open dag is een initiatief van Nederlandse Federatie Naturisten (NFN). De vereniging probeert daarmee nieuwe leden te werven. NFN heeft nu rond de 58.000 leden. Dat zouden volgens NFN veel meer kunnen zijn, aangezien er veel interesse is voor naakt zwemmen en zonnen.
Ongeveer 1,9 miljoen Nederlanders zou graag in de blote billen recreŰren, blijkt uit terugkerend onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction. Henk Jan Kamerbeek van NFN weet ook niet precies waarom ge´nteresseerden zich niet in grote getale binden aan zijn club.

'Het is deels dat eeuwige imago dat aan ons kleeft; dat we oude, bebaarde mannen zijn met geitenwollen sokken die mieren eten', aldus de directeur tegen persbureau ANP. 'Sommige mensen denken ook nog steeds dat wij op die terreinen samenkomen om seks te hebben. Dat is natuurlijk niet zo. Ook naturisten hebben seks, maar dat gebeurt dan gewoon in de caravan of tent.'
De jaren 70-jas moet uit. 'In die tijd was naaktloperij een levenswijze die met hoogverheven woorden werd verkondigd. Je moest in harmonie met de natuur leven', weet Kamerbeek nog. Hij pleit voor vernieuwing via een app waarop je voor een klein bedrag precies te weten komt wat een recreatieterrein voor naturisten allemaal heeft te bieden.
Voor ge´nteresseerden of vrienden en kennissen van een NFN-lid is de open dag een uitgelezen kans kennis te maken met naaktrecreatie en er een dagje zonnen of een blote duik nemen. Deze campings en terreinen stellen hun deuren open van 10.00 tot 16.00 uur. Niet overal wordt naaktrecreatie overigens gewaardeerd, in Delft is er al een tijdje gedoe over en moest zelfs de rechter er aan te pas komen.