Twee 14-jarige whizzkids uit Canada hebben een geldautomaat gehackt. Ze kregen toegang met een voor de hand liggend admin-wachtwoord.
De twee jongens, Matthew Hewlett en Caleb Turon uit Winnipeg, vonden op internet een oude handleiding om als monteur toegang te krijgen tot een geldautomaat. Ze gingen ermee naar een geldautomaat van Bank of Montreal (BMO) in een supermarkt om te kijken of ze die konden kraken.
“Het leek ons leuk om te proberen, maar we hadden niet verwacht dat het zou lukken”, zei Hewlett tegen Winnipeg Sun. Toen ze de instructies hadden gevolgd, vroeg het apparaat om een wachtwoord. De jongens stonden versteld toen hun eerste probeersel, een veelgebruikt standaard wachtwoord, bleek te werken.
De jongens gingen braaf naar een BMO-filiaal, waar hun verhaal dat ze een geldautomaat hadden gehackt, op ongeloof stuitte. “Bewijs het maar”, zei de bankbediende. Dus gingen de kids terug en lieten ze de pinautomaat documenten afdrukken waarin bijvoorbeeld stond hoeveel geld erin zat en hoeveel geldopnames er die dag waren geweest. Ze veranderden een van de bedragen en wijzigden de welkomstboodschap, zodat er stond: ‘Ga weg. Deze geldautomaat is gehackt’.
Nu werden ze wel serieus genomen door de bank, die geschrokken de beveiliging waarschuwde. Bank of Montreal liet de klanten nog weten dat hun persoonlijke gegevens niet op straat zijn beland en dat hun geld geen gevaar liep.