DEN BOSCH - Naarmate Oranje vordert en successen boekt op het WK voetbal in BraziliŽ neemt het stroomverbruik in Nederland af, blijkt uit onderzoek van Essent. Voor de wedstrijd zondag tegen Mexico verwacht het energiebedrijf dat zoīn 14 procent minder elektriciteit wordt verbruikt dan normaal.

Tijdens het eerste groepsduel tegen titelhouder Spanje daalde het stroomverbruik tot 7 procent onder het normale niveau, tegen AustraliŽ werd een min van 10 procent geregistreerd. Het laatste duel in de groepsfase tegen Chili was goed voor een daling van 12 procent.

Dat er minder stroom wordt verbruikt, komt doordat tijdens de tv-uitzendingen veel apparaten niet aanstaan. Dat geldt bijvoorbeeld voor computers, was- en droogmachines en vaatwassers. Omdat nogal wat mensen de wedstrijd volgen met vrienden in de kroeg of bij vrienden thuis, staan er ook nog eens minder tv's aan.

Bij het WK voetbal 2010 in Zuid-Afrika was een soortgelijk patroon zichtbaar. Toen waren de dalingen tijdens de groepswedstrijden ten opzichte van de normale niveau's wel minder groot. Dat kwam doordat twee van de drie groepswedstrijden van Oranje om half twee 's middags werden gespeeld. Op dat tijdstip is het stroomverbruik thuis toch al lager omdat mensen dan op hun werk zijn.