TERSCHELLING – De zomervakantie komt er weer aan. Sommige basisschoolkinderen zullen met de skelter en aanhanger weer richting de supermarkt gaan om boodschappen te vervoeren voor vakantie vierende jongeren. Meestal worden er door de kinderen ook alcoholhoudende dranken vervoerd.

Sinds 1 januari 2014 is er echter een nieuwe Drank- en Horecawet. Daarin staat dat het niet is toegestaan om onder de 18 jaar alcoholhoudende drank bij je te hebben in voor publiek toegankelijke ruimten en langs de openbare weg. Dit geldt ook voor het in bezit hebben van ongeopende verpakkingen van alcoholhoudende drank.

De supermarkten en de gemeente hebben afspraken gemaakt over het reguleren van het verbod op het verkopen van alcoholhoudende drank aan jongeren onder de 18 jaar. Daarnaast is de gemeente al jaren bezig om samen met scholen, jeugdinstellingen en ouders een gezonde leefomgeving voor onze kinderen en jongeren te creëren.

Door de nieuwe wet en het streven naar een gezonde leefomgeving heeft de gemeente besloten om het ‘drankvervoer’ door kinderen te gaan handhaven. Dit betekent dat wanneer een kind drank met zijn/haar skelter vervoert, gecontroleerd en aangesproken wordt door de politie. Als door de politie alcoholhoudende drank wordt aangetroffen, zal de politie en/of gemeente tevens contact met de ouders opnemen. De jongeren, die de drank door de kinderen tegen betaling laten vervoeren, die onder de 18 zijn, zullen direct worden bekeurd.

Het ‘boodschappenvervoer’ door kinderen is hier op het eiland voor velen een ‘kleine traditie’. Het vervoer van alcohol (bier, wijn et cetera) past echter niet meer binnen de wetgeving maar bovenal niet meer bij een gezonde leefomgeving voor de eilander kinderen. Vervoeren van andere boodschappen is uiteraard wel toegestaan.