Inbraak, diefstal en rijden onder invloed. Dat heeft de 19-jarige Nieuw-Zeelandse jongen Korotangi Paki bekend. Toch gaat hij vrijuit, want hij is de zoon van is van de officieuze Maori-koning Tuheitia Paki.

De strafrechter in Auckland liet de jongen daarom zonder veroordeling naar huis gaan. Dat is bij veel inwoners van het land in het verkeerde keelgat geschoten.

De advocaat van Paki had onder meer aangevoerd dat de jongeman buitensporig door een veroordeling zou worden getroffen, omdat hij dan zijn vader niet meer kan opvolgen als Maori-koning. De rechter liet zich door deze redenering leiden bij haar besluit de verdachte niet te veroordelen en voorwaardelijk vrij te laten.

Haar coulance is slecht gevallen in het land, meldt de New Zealand Herald. De Maori-'kroonprins' had moeten worden veroordeeld, zo wordt gezegd. Justitie heeft beklemtoond dat er niets bijzonders aan de afwikkeling van deze strafzaak is.

Een deel van de Maori's kiest en respecteert de Maori-koning, die verder geen enkele officiŽle status heeft. De vorstelijke status werd in 1858 in het leven geroepen. Ruim 600.000 van de 4,5 miljoen Nieuw-Zeelanders zijn Maori's.