Marcel Vogel werkte 27 jaar als wetenschapper voor IBM en patenteerde meer dan 100 uitvindingen. Hij verrichtte onder meer wetenschappelijk onderzoek naar planten. Aan het einde van zijn onderzoek kwam hij tot de conclusie dat planten onze gedachten over grote afstanden kunnen lezen en dat de hoeveelheid aandacht die iemand geeft aan een plant bepalend is voor het vermogen van die plant om iemands gedachten te lezen.

Vogel kwam in aanraking met experimenten die in de jaren zeventig waren gedaan door Cleve Backster en waarna mensen massaal tegen hun kamerplanten begonnen te praten. Backster was een voormalige leugendetectorspecialist van de CIA en ontwikkelde technieken die tot op de dag van vandaag worden gebruikt door het leger en overheidsagentschappen.

Met behulp van een leugendetector ontdekte Backster dat planten reageren op acties en gedachten van mensen. In eerste instantie dacht Vogel dat er niets klopte van het werk van Backster. Dan Willis legt de experimenten uit op zijn website Marcelvogel.org.

Vogel koppelde planten aan een Brug van Wheatstone, een instrument voor het meten van elektrische weerstand. Toen Vogel zijn hoofd leegmaakte en langzaam ademde, kwam er geen reactie van de planten. Op het moment dat hij door zijn neus begon te ademen en ergens aan dacht reageerden de planten gelijk.

De respons van de planten werd niet beïnvloed door afstand. Het maakte niet uit of de planten 8 centimeter, 8 meter of 8000 kilometer van de onderzoekers waren verwijderd. Vogel wist vanuit de Tsjechische hoofdstad Praag een plant in zijn laboratorium in San José in Californië te beïnvloeden.

Toen Vogel meerdere planten tegelijk bestudeerde, merkte hij dat de reactie van de planten varieerde naarmate hij ze meer of minder aandacht gaf. Hij besefte dat de gedachten van wetenschappers dergelijke experimenten kunnen beïnvloeden.

Dit is een reden waarom bepaalde wetenschappelijke onderzoeken naar subtiele energie niet zomaar kunnen worden herhaald. Het draait niet altijd om wetenschappelijke protocollen, maar om relaties, aldus Willis.
Filmpje