Abu Dhabi is één van de rijkste steden ter wereld en strekt zich uit over de top van één van de meest schilderachtige woestijnen die er bestaan, maar qua architectuur en openbare ruimtes is het eigenlijk heel erg op Europese leest geschoeid. En dat is een probleem, want je kunt nu eenmaal niet zomaar een Frans park als voorbeeld nemen en dat uitrollen in de woestijn, aldus Thomas Heatherwick.

De Britse architect verwierf onder meer befaamdheid met het ontwerp van de bladfakkels van de Olympische vlam van de London 2012 Olympische en Paralympische Spelen en de London Routemaster Bus. Nu komt hij met het plan om een ondergronds park te maken in Abu Dhabi. Het Al Fayah Park zal 1,3 miljoen m2 groot zijn. Aan de buitenkant zal het er uitzien als een 65-meter hoge heuvel van uitgedroogde gebarsten aarde, die past bij de omgeving en de beplanting wordt inheems.

Onder de koepel (die eigenlijk een lappendeken van luifels is die gedragen worden door pilaren) komen weelderige tuinen, beekjes en zwembaden, cafés en een openbare bibliotheek. Het wordt een ontmoetingsplaats in open lucht en dat is een zeldzaamheid in Abu Dhabi, want door het klimaat ontmoeten mensen elkaar nu vooral in de shopping centra.

Het is ook een duurzaam ontwerp. Het beton wordt gemaakt van woestijnzand, wat de import van bouwmaterialen beperkt. En de schaduw van het dak zal de hoeveelheid water beperken die nodig is om de planten te irrigeren en zal verdamping tegengaan.
Foto