Wie nodig je uit als je studenten een college over paniekbeheersing wilt geven? Een Italiaan dacht de geschikte gastdocent te hebben gevonden: 'rampkapitein' Schettino van de gekapseisde Costa Concordia. Slecht idee, vindt de universiteit.

Schettino was uitgenodigd door de afdeling forensische psychologie van de geneeskundefaculteit van La Sapienza in Rome, waar hij het college aan masterstudenten criminologie gaf. "Ik heb de studenten laten zien wat je moet doen als er paniek uitbreekt", zei hij volgens het Italiaanse persbureau ANSA na afloop van het college.

De kapitein, die zichzelf een deskundige vindt in het omgaan met paniek, gaf de studenten een reconstructie van de gebeurtenissen na het ongeluk. Ook vertelde hij anekdotes over zijn ervaringen als kapitein van een schip met bemanningsleden met diverse nationaliteiten. Als dank kreeg hij een getuigschrift van de universiteit.

Op Twitter en Facebook uiten velen hun onbegrip over de keuze van de universiteit. Schettino veroorzaakte veel woede toen op tv telefoongesprekken werden uitgezonden die hij kort nadat zijn schip in januari 2012 kapseisde, voerde met de kustwacht. Die sommeerde hem zijn plicht te doen en op het gehavende schip terug te keren. "Ga weer aan boord, lul", werd hem toegebeten.

Een kapitein hoort zijn schip als laatste te verlaten, maar Schettino was een van de eersten die in een reddingsboot zaten. Schettino houdt zelf vol dat hij per ongeluk in een reddingsboot was gevallen en dat hij er dus niets aan kon doen dat hij al zo snel van het zinkende schip af was.

De docent die Schettino uitnodigde, moet voor een ethische commissie van de universiteit verschijnen. Ook de minister van Onderwijs van ItaliŽ noemt het uitnodigen van Schettino een 'veronderstelde poging om een masteropleiding door spektakel en het uitbuiten van een 'golf in de media' aantrekkelijker te maken.

Bij de ramp met de Costa Concordia kwamen 32 mensen om. Een dag daarna werd Schettino aangehouden voor dood door schuld. Hij zou zich roekeloos hebben gedragen en honderden passagiers aan hun lot hebben overgelaten.