Het mysterie van de twee witte vlaggen op de beroemde Brooklyn Bridge in New York lijkt opgelost. Twee Duitse kunstenaars uit Berlijn hebben aangegeven dat ze verantwoordelijk waren voor de stunt, meldden diverse Amerikaanse media.

In juli wapperden bovenop de brug opeens twee witte vlaggen in plaats van normaal de twee Amerikaanse. Op sociale media werd de raadselachtige vlagverwisseling een hype. De politie tastte lange tijd in het duister wie die vlaggen daar had gehangen en waarom.

De kunstenaars heten Mischa Leinkauf en Matthias Wermke en zijn afkomstig uit Berlijn. De witte vlaggen, waarop ze witte 'stars and strips' hadden gestikt, waren 'geen terreurdaad', maar een viering van 'de schoonheid van de openbare ruimte', verklaart het duo. Ook zijn de witte vlaggen een eerbetoon aan de ingenieur die de brug bedacht; John Roebling overleed in 1869 op 22 juli, de dag waarop ook de witte vlaggen verschenen.

Volgens de twee kunstenaars is hun doel om de dubbelzinnigheid en de kwetsbaarheid van de publieke ruimte aan te tonen. Ze hebben beloofd de Amerikaanse vlaggen, die 'met militair ceremonieel' werden opgevouwen, netjes terug te geven. Foto