Een voormalig Franse minister en huidig Europarlementariër heeft vanaf haar vakantieadres een rel veroorzaakt in Frankrijk. Nadine Morano zat op het strand naast een vrouw met een hoofddoek en liet via Twitter en Facebook weten dat ze dat niet vond kunnen.

Uitgebreid beschrijft hoe ze op het strand een stel zag aankomen. De man kleedde zich om, stond uiteindelijk in zijn zwembroek en ging de zee in. De vrouw droeg een lange broek, een shirt met lange mouwen en een hoofddoek. Zij bleef op het strand zitten en ging niet de zee in. Dat maakte de rechtse politica woedend.

"Om dit te zien in het land van de mensenrechten is verschrikkelijk", schrijft ze. "Zo'n scene moet je bijna wel zien als een aanval op onze cultuur. Als je ervoor kiest om naar Frankrijk te komen, een seculiere rechtsstaat, dan ben je verplicht om onze cultuur en de vrijheid van vrouwen te respecteren. Als je dat niet wilt, ga dan ergens anders naartoe."

Ze plaatste er ook twee foto's bij. Een van de gesluierde vrouw op het strand en een van voormalig sekssymbool Brigitte Bardot in bikini. Bardot staat voor de politica symbool voor de vrijheid van vrouwen om te doen wat ze willen.

Direct nadat zij haar opmerkingen had geplaatst, volgde een stortvloed aan reacties, van zowel voor- als tegenstanders. In de media en de politiek is een heftig debat gaande over de kwestie. De reacties zijn overwegend negatief, zegt correspondent Frank Renout in het NOS Radio 1 Journaal. "Vooral in haar eigen partij, de UMP, is negatief gereageerd. Daar vinden ze dat iedereen de kleren mag dragen die hij wil." Ook de socialisten reageerden afkeurend.

Maar Morano heeft een onverwachte medestander gekregen. De vroegere voorzitter van de Parti Socialiste en de huidig staatssecretaris voor Europese Zaken Harlem Désir heeft gezegd dat hij haar wel begrijpt. Hij vindt gesluierde vrouwen op het strand ook abnormaal, liet hij weten. "Dus nu is er een linkse politicus die het met haar eens is en dat geeft deze rel weer een nieuwe impuls", aldus Renout. Foto