In Limburg lijden meer mensen aan overgewicht dan gemiddeld landelijk. Dat komt door een verkeerd voedingspatroon en te weinig beweging. De provincie Limburg trekt daarom 1 miljoen euro uit om Limburgers te helpen met afvallen en gedragsverandering. Dat maakte de Limburgse gedeputeerde Peter van Dijk vrijdag bekend.

Met deze aanpak wil de provincie bereiken dat in 2025 overgewicht in Limburg beneden het landelijk gemiddeld is gekomen. De provincie gaat initiatieven in onder meer wijken, scholen, bedrijven en sportclubs steunen om het ongezonde gedragspatroon van veel Limburgers te doorbreken. Gemeenten kunnen bijvoorbeeld trapveldjes aanleggen om de jeugd de kans te geven zich meer te bewegen.

Huisartsen moeten weten welke initiatieven in de buurt bestaan om beweging te stimuleren, zodat ze dikke mensen daarheen kunnen verwijzen. Ook scholen en sportclubs kunnen veel doen aan overgewicht. En supermarkten kunnen snoep bij de kassa weghalen.

52 procent van de Limburgers heeft overgewicht (landelijk is dat 48 procent), bij ouderen is dit zelfs 61 procent. Van kinderen is 15 procent te dik (landelijk 11 procent). Het vrijdag in Maastricht gepresenteerde Aanvalsplan Overgewicht wil initiatieven in wijken, bedrijven en clubs helpen en kennis delen. Ook wil de provincie met de campagne voorkomen dat allerlei initiatieven steeds opnieuw het wiel moeten uitvinden en na een tijd een stille dood sterven. Van Dijk wil dat alle 33 Limburgse gemeenten serieus werk gaan maken van het bevorderen van een gezonde levensstijl.

De gevolgen van overgewicht kosten de samenleving miljarden, zei de gedeputeerde. Bovendien zorgt overgewicht voor een lagere kwaliteit van leven gedurende de laatste levensjaren, aldus Van Dijk, zelf huisarts van beroep.

Limburg volgt met dit plan een initiatief in Drenthe. Ook in Gelderland wordt al aan een dergelijke campagne op provinciaal niveau gewerkt.