Drie jaar geleden stuurden de Schotse whiskystokers van de Ardbeg Distilliry ter experiment een monster ongerijpte whisky de ruimte in. Op 12 september wordt die whisky terug op aarde verwacht voor analyse. Onderzoekers hopen door het experiment antwoorden te krijgen op hoe de zwaartekracht (of het gebrek daaraan) het rijpingsproces en de smaak van whisky beïnvloedt.

De ongerijpte whisky werd in oktober 2011 samen met deeltjes houtskool naar het Internationaal Ruimtestation (ISS) gestuurd. De whisky staat intussen al 1.045 dagen in een baan rond de aarde en op 12 september wordt de single malt in Kazachstan verwacht.

Een identieke fles whisky werd al die tijd bijgehouden in de distilleerderij in Schotland, in afwachting van een vergelijkende test. De twee stalen zullen binnenkort samen onderzocht worden in een laboratorium in Houston, Texas, waar wetenschappers de interactie van de moleculen met de houtskool zullen vergelijken. Dit om te achterhalen welke verschillen er optreden tussen de aardse whisky en de whisky ‘uit de ruimte’.

‘Dit is een kleine stap voor de mensheid, maar een grote sprong voor whiskystokers. Het team hoopt te ontdekken hoe smaken in verschillende omstandigheden ontwikkelen. Deze bevindingen zouden een revolutie kunnen beteken voor het stoken van whisky’, aldus Dr. Bill Lumsden van de Ardbeg distilleerderij.