De politie heeft in India een 25-jarige vrouw gered die drie jaar lang door haar echtgenoot en zijn familie gevangen werd gehouden in de badkamer. Ze waren boos op de jonge vrouw omdat de bruidsschat die ze bij het huwelijk had meegenomen niet groot genoeg was, en ze later een dochter kreeg in plaats van een zoon. Ze heeft ook nooit contact mogen hebben met het kind, dat nu drie jaar oud is.
De handen van een jonge vrouw worden met henna beschilderd op de dag voordat ze gaat trouwen. In arme gezinnen krijgen meisjes vaak het laatste te eten - en veel minder. Als een meisje ziek is, worden er voor haar minder snel medicijnen gekocht dan voor haar zieke broertje. De politie vertelde dat de vrouw in lompen was gekleed, smerige haren had en heel lange nagels. Indiase media schrijven dat ze haar ogen nauwelijks open kon houden in het zonlicht. Ze vroeg direct naar haar dochter en was volgens de politie ontroostbaar toen het meisje haar niet herkende.
De vrouw werd bevrijd nadat haar vader bij de politie had geklaagd dat hij zijn dochter al drie jaar niet meer had mogen zien. Het is onduidelijk waarom de man niet eerder naar de autoriteiten is gestapt.
Het is in India al sinds 1961 jaren verboden om een bruidsschat te vragen maar het eeuwenoude gebruik is bijna niet uit te roeien: jonge vrouwen krijgen gouden sieraden, maar ook auto's of scooters en huishoudelijke voorwerpen mee als ze gaan trouwen en bij hun schoonfamilie intrekken. Het mooie idee hierachter is dat de vrouw haar eigen geld heeft, mocht er iets gebeuren, maar in de praktijk is er vaak sprake van een soort koehandel: de jongen uit de goede familie trouwt alleen maar met het meisje als ze een grote bruidsschat meeneemt. Ruzie over de bruidsschat kost jaarlijks 8.000 Indiase vrouwen het leven.

De bruidsschat is een van de redenen waarom veel Indiërs liever een zoon dan een dochter krijgen: je moet een meisje jarenlang voeden en verzorgen, en nadat ze voor veel geld is uitgehuwelijkt, trekt ze in bij de schoonouders en heb je niets meer aan haar. In arme gezinnen krijgen meisjes vaak het laatste te eten - en veel minder. Als een meisje ziek is, worden er voor haar minder snel medicijnen gekocht dan voor haar zieke broertje.

Volgens de Verenigde Naties is India het gevaarlijkste land ter wereld om als meisje geboren te worden. Zij lopen bijvoorbeeld twee keer zoveel risico om te overlijden voor hun vijfde levensjaar dan de jongens die er geboren worden.