In Burgers' Zoo is een adelaarsrog geboren die geen vader kent. Hiermee is voor het eerst wetenschappelijk aangetoond dat ongeslachtelijke voortplanting ook bij roggen voorkomt, zo meldt de Arnhemse dierentuin woensdag.
Het jonge dier blijkt op basis van genetisch onderzoek niet door een mannelijke rog te zijn verwekt. Dit fenomeen is alleen bekend bij enkele reptielen-, insecten- en vissoorten, waaronder vier haaien, aldus de dierentuin.

In het tropisch aquarium van Burgers' Zoo leven vier volwassen vrouwelijke adelaarsroggen en twee volwassen mannen. Deze groep heeft in totaal 37 jongen gekregen. Van elke rog wordt dna afgenomen om te kijken van welke rog een pasgeboren jonkie afstamt. Op basis van dit onderzoek blijkt dat het jong geen familie is van de twee mannelijke roggen in het aquarium.

De adelaarsrog komt voor in de Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee en de Indische Oceaan. Een volwassen rog kent een spanwijdte van 1.70 meter en weegt tussen de vijftig en zeventig kilo. Burgers' Zoo is de grootste kweker van adelaarsroggen ter wereld.