Het ging per ongeluk, maar het drukte jarenlang zwaar op hem. Na bijna 60 jaar biecht hij het dan eindelijk op. De 83-jarige Cor Priele uit Sleeuwijk nam in 1955 een stukje van de Gouden Koets mee naar huis.

Priele was als brandwacht, samen met twee anderen, drie maanden lang verantwoordelijk voor de Gouden Koets, toen die op een tentoonstelling in Rotterdam werd geëxposeerd.

Priele bekent aan Omroep Brabant dat de koets voor hem en zijn collega's in de drie lange maanden een soort wachtlokaaltje werd. "Je zat er lekker in en het waren mooie raampjes, je kon er goed door naar buiten kijken."

Tijdens de lange wachtdagen werden de bewakers baldadig. Ze zaten op de bok en speelden tikkertje. Tot één van hen bleef haken aan de koninklijke bank en een stuk goudkoord afscheurde. De drie bewakers sloten een pact en beloofden elkaar plechtig het geheim voor eeuwig te bewaren.

Cor Priele nam het koord mee naar huis en bewaarde het bijna 60 jaar. Nu krijgt de oud-brandweerman wroeging. Priele biedt in een brief van drie kantjes zijn oprechte excuses aan aan de koning en biedt aan het terug te geven.

Koning Willem-Alexander heeft nog niet gereageerd op het aanbod. Als de koning besluit dat Priele het koord mag houden, zal hij het aan het Nationaal Brandweermuseum schenken.