De rivaliteit tussen de Zuid-Koreaanse giganten Samsung en LG heeft met een heus sabotageverhaal een nieuwe dimensie gekregen. Volgens Samsung hebben medewerkers van LG Electronics, waaronder iemand in een hogere functie, opzettelijk wasmachines in Duitsland kapotgemaakt. De machines zouden deze maand op een beurs voor elektronica in Berlijn zijn vernield.

LG zegt in een reactie dat twee Samsung-machines inderdaad zijn beschadigd, maar dat dit per ongeluk gebeurde omdat de scharnieren van de machines zwak waren. De twee medewerkers van LG hadden de machines van concurrent Samsung ge´nspecteerd en boden vervolgens aan om vier machines te kopen, ook al waren er maar twee beschadigd.

De Duitse politie heeft alle betrokkenen inmiddels ondervraagd.

In een statement zegt Samsung het onderzoek naar de medewerkers van LG niet te hebben gewild. "Maar we moeten dit incident tot de bodem uitzoeken, dus we hadden geen keuze." Ook in Seoul gaat een onderzoekscommissie het incident tegen het licht houden.

Een woordvoerder van LG heeft tegen persbureau Reuters gezegd dat een van de saboterende medewerkers het hoofd van LG's afdeling voor huishoudelijke artikelen is, Jo Seong-Jin. Maar: "Als ons bedrijf de intentie heeft gehad om producten van een zeker bedrijf kapot te maken met als doel het imago ervan schade toe te brengen, dan zouden we ons gezonde verstand gebruiken en dat niet door een van onze leidinggevenden laten doen." LG hoopt dat het onderzoek van Samsung niet bedoeld is om LG nog verder te beschadigen.

De twee bedrijven zijn elkaars aartsrivalen op vele markten, waaronder die van de telefonie, televisies, vriezers en airconditioners. In wasmachines claimt LG de grootste te zijn.