Amerikaanse uitvinders hebben een nieuwe jetpack ontwikkeld waarmee je als jogger hogere snelheden behaalt zonder extra energie te verbruiken. De uitvinders willen graag dat militairen - voor wie het bedoeld is - een '4 Minute Mile' kunnen lopen.

Bij een jetpack denkt iedereen aan vliegen, maar een jetpack kan ook anders worden ingezet bedacht het Amerikaanse bedrijf DARPA. "Wij hebben de kracht van een jetpack zo ver teruggebracht dat je een soort instant rush krijgt als je gaat rennen, je kunt sneller bewegen", vertelt Jason Ketestes van DARPA.

Met de jetpack van DARPA krijgen hardlopers een extra duwtje in de rug. Het bedrijf wil de 4 Minute Mile (4MM) – zoals het apparaat heet – inzetten bij militaire doeleinden. Ketestes: "Het is de bedoeling dat iedereen een '4 Minute Mile' kan lopen, juist ook de militairen die dat voorheen niet konden."

De 4MM behaalt een snelheid van bijna 25 kilometer per uur en zorgt dat een jogger minder energie verbruikt dan bij een gewone sprint. Dat betekent dat een renner veel langer in een hoog tempo kan blijven rennen. Overigens halen goed getrainde lopers deze snelheden ook zonder jetpack.

Een jetpack is een apparaat waarmee je als het ware de lucht in kunt vliegen. Het bestaat uit reactiemotoren die een straal uitstoten.

De 4MM weegt vijf kilo en is dus eigenlijk ontwikkeld voor het leger. Het idee is dat militairen snel weg kunnen komen uit moeilijke situaties én daar dan minder energie bij hoeven te gebruiken. Momenteel wordt de raketrugzak getest op een atletiekbaan.
Filmpje