Bestel jij wel eens een Baileys of een Jills? Als man is het niet verstandig dat in Kameroen te doen. Daar wordt Baileys beschouwd als vrouwendrankje en kun je ervoor de bak indraaien. Helemaal als je kapper bent, want ‘dus’ gay.

Althans, zo denken ze er in Kameroen over. Volgens Michel Togue, een advocaat die zich heeft gespecialiseerd in mensenrechten, maken rechtbanken in zijn land misbruik van de stereotypen die er bestaan over homoseksualiteit om mensen te arresteren.

Togue verdedigde tientallen mannen die waren veroordeeld vanwege het hebben van homoseks, terwijl ze niet op heterdaad waren betrapt.

Kameroen veroordeelt de mannen tot gevangenisstraffen die tot vijf jaar kunnen duren, en boetes. Volgens Togue is er geen enkel ander land dat zoveel mannen arresteert op verdenking van homoseksualiteit.

De advocaat vertelde dat zodra iemand wordt beschuldigd, er allerlei bewijs bij wordt gesleept dat erop moet duiden dat iemand gay is. Kappers zijn op voorhand verdacht, net als mannen met vrouwelijke maniertjes en mannen die Baileys drinken.

Volgens Togue is het lastig om mannen op heterdaad te betrappen omdat dat een schending van de privacy is. Dus verzint de politie andere manieren om homo’s veroordeeld te krijgen.