Facebook heeft zijn excuses aan dragqueens aangeboden, nadat zij onterecht werden verplicht om hun echte naam op het sociale netwerk te gebruiken.
Dat zegt Chris Cox, hoofd productontwikkeling bij Facebook, in een blogpost. Facebook verplichtte de dragqueens medio september van dit jaar om hun echte naam te gebruiken zoals deze in het paspoort staat. Als zij niet zouden meewerken, werden de profielen geblokkeerd.
De gedupeerde dragqueens – mannen die zich voor shows als het andere geslacht verkleden – gebruiken hun artiestennaam voor hun persoonlijke Facebookprofiel. Het gebruiken van een artiestennaam is wel toegestaan bij Facebookpagina’s, maar niet bij profielen.
Volgens Cox verplichtte Facebook per ongeluk de dragqueens om hun echte naam te gebruiken: “Een individu heeft honderden van deze Facebookprofielen als nep gerapporteerd. Dat is maar een fractie van de honderdduizenden meldingen die we dagelijks ontvangen.”
“Ongeveer 99 procent van die Facebookprofielen doet slechte dingen, zoals imitatie of pesten. We hebben de gedupeerde accounts gewoon behandeld als de rest van de gerapporteerde profielen, en gevraagd om hun identiteit te bevestigen”, zegt Cox.
“We moedigen iedereen aan om de naam te gebruiken die zij in het echt ook gebruiken, of dat nu Sister Roma [naam van gedupeerde dragqueen, red.] of een andere naam is”, aldus Cox. Daarnaast werkt Facebook aan betere functies om dragqueens te identificeren.