Explosievenruimer sergeant der eerste klasse Frank de Deugd wist niet wat hij zag, toen hij tijdens het ruimen van een eenvoudige handgranaat ineens een zeemijn ontdekte. Het gevaarte stond gisteren nog als een soort familietrofee op een landgoed in het Brabantse Brakel. Opruimingsdienst Defensie (EOD) onderwerpt de mijn aan een nadere inspectie. De bekende ‘stekels’ om hem te laten ontploffen bleken te zijn verwijderd, maar het projectiel bevatte nog wel 145 kilo springstof. De terreineigenaren wisten nog wel dat overgrootvader het explosief jaren geleden uit de Waal heeft gevist.
Hoofd operaties EOD luitenant-ter-zee 1 Will Meurer: 'We hebben echt geen idee wat de bedoeling van het ding is geweest. Vanwege de grote explosieve lading werden zeemijnen wel eens gebruikt als explosief om bijvoorbeeld een pijler van een brug op te blazen, maar dat is pure speculatie.'
'In eerste instantie waren de eigenaren teleurgesteld. Ze raakten toch een familie-erfstuk kwijt. Toen we vertelden welke gevolgen het zou hebben als dit ding zou afgaan, waren ze toch wel blij. Je hebt het over een effectgebied van bijna 2 kilometer waar scherven en brokstukken neerkomen', aldus Meurer.
Foto