Arjen Smit mag zijn gasten in restaurant De Pronckheer in Cothen legaal spreeuwen en muskusratten voorschotelen. Van de provincie Utrecht krijgt hij als eerste een ontheffing.

‘Ik ben vooral blij dat men nu eindelijk de kolder van de oude regelgeving inziet’, reageert Smit. ‘Voor mij was het een principiële kwestie. Schadelijke vogels en dieren als de spreeuw en de muskusrat mochten wel geschoten worden maar vervolgens was het verboden er iets nuttigs mee te doen. Doodzonde dat dit hoogwaardige dierlijke eiwit in de kliko verdween.’

Zijn principiële strijd kwam hem op een digitale doodsbedreiging te staan. En op Kamervragen van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren. ‘Dat was een tweede dieptepunt, want ik maak me juist sterk voor dierenwelzijn door na de dood nog iets nuttigs met het vlees te doen.’ In de kersentijd mogen spreeuwen worden geschoten, omdat ze dol zijn op de rode lekkernij aan de bomen. Nu de kersen van de boom zijn, duurt het tot juni voordat Smit ze weer kan serveren. In de diepvriezer heeft hij het hele jaar door een voorraadje muskusratten. Op verzoek van mensen die deze rat eens willen proeven, maakt hij ze klaar.

Ook kersenbaas Theo Vernooij die tegenover het restaurant twee grote kersenboomgaarden heeft, is opgelucht. ,,Het zou voor ons een ramp geweest zijn als de commotie ertoe geleid zou hebben dat er in de kersentijd niet meer op spreeuwen gejaagd zou mogen worden. Dan zijn bij mij zes jongens bezig om de spreeuwen te verjagen met andere middelen. Alleen als de spreeuwen erg lastig zijn, komt het geweer er aan te pas.”
Foto