De Harley-Davidson uit de wereldberoemde film Easy Rider is voor ruim 1 miljoen euro verkocht. Het is volgens het veilingshuis de enige motor uit de film, maar de eigenaar van een ander exemplaar van dezelfde motor spreekt dit tegen.

Voor de film uit 1969 werden vier motoren gemaakt: twee voor hoofdrolspeler Peter Fonda en twee voor zijn tegenspeler Dennis Hopper. Drie exemplaren werden bij een overval gestolen en zijn nooit teruggevonden.

Acteur Dan Haggerty, die ook een rolletje had in de film, heeft de enige overgebleven motor zelf gerestaureerd en authentiek verklaard. Deze is nu verkocht.

Het probleem is dat diezelfde Haggerty in 1996 een ander exemplaar van de motor als de enige echte heeft aangewezen. Koper Gordon Granger kreeg daarvan destijds een schriftelijke bevestiging van Haggerty. De acteur geeft toe dat hij eerder twee motoren als authentiek heeft beoordeeld, maar zegt nu dat de gisteren verkochte motor de enige echte is. Waarom hij terugkomt van zijn eerdere oordeel, is onbekend.

Ook Peter Fonda, berijder van de zogenoemde Captain America-motor in de film, verklaarde eerder dat het geveilde exemplaar authentiek is. Hij voelt zich nu gepiepeld door Haggerty. "Ik heb mijn oordeel gebaseerd op wat hij toentertijd vertelde", zegt hij tegen de L.A. Times. "Nu er nog een motor is, weet ik niet welke de echte is." Fonda noemt de ontstane situatie genant.

Gordon Granger is op zijn beurt woest over de veiling van deze motor. "Zij weten donders goed dat die motor niet de echte is. Ik ben de eigenaar van de originele Easy Rider-motor", zei hij tegen L.A. Times. Granger betaalde in 1996 bijna 50.000 euro voor zijn exemplaar. Hij weet nog niet of hij gerechtelijke stappen gaat ondernemen.

De film Easy Rider is een van de bekendste hippiefilms en was in 1969 een groot kassucces. De klassieker gaat over de twee drugssmokkelaars Wyatt (Peter Fonda) en Billy (Dennis Hopper) die op hun motoren door het zuidwesten en zuiden van Amerika rijden.
Foto