Over de hele wereld zien mensen, die op grote hoogte in de koude in de buurt van rivieren en meren lopen, strepen "watermeloen sneeuw." Deze fel roze sneeuw kleurt nog dieper in rozerode putten, en kan rotsen eruit laten zien alsof er strepen met bloed op zitten.
Wat veroorzaakt deze heldere roze strepen in de sneeuw?
Dieprode "bloedige" gaten zijn te zien in de sneeuw in Schotland en in Groenland. Zuurstokroze strepen zien we in de Sierra Nevada. Rode vlekken in zwembaden met vers gesmolten sneeuw over de hele wereld vormen een verschijnsel dat is bekend komen te staan als watermeloen sneeuw.
Deze roze lijnen zijn het resultaat van een bijzonder soort algen. Chlamydomonas nivalis is een soort van groene algen, maar deze algen hebben een dieprood pigment waardoor het er roze uitziet, of zelfs rood als er sprake is van hoge concentraties. De rode kleur is een aanpassing aan het leven in de sneeuw, dat is de leefomgeving die C nivalis prefereert. De sneeuw reflecteert het licht, waaronder ook het ultraviolette licht, daarom ontstaat een dubbele dosis straling. De rode kleur werkt nu als een natuurlijke zonnefilter, waardoor de schade van het sterke licht geminimaliseerd wordt. De rode pigmentatie helpt ook om nog wat warmte te krijgen uit de omgeving. De grootste kans om watermeloen sneeuw te zien heb je in de zomer, hoog in de bergen. Foto