Amerikaanse onderzoekers van de Johns Hopkins Medical School en de universiteit van Nebraska hebben per ongeluk een virus ontdekt dat mensen mogelijk ‘dommer’ maakt. Tijdens een onderzoek naar microben in de keel stuitten de wetenschappers op DNA van een algenvirus (ATCV-1).
Later bleek dat de mensen met het virus in de keel lager scoorden in testen die de visuele verwerking, het ruimtelijk inzicht en de aandachtsspanne onderzochten. Volgens de onderzoekers is een lager IQ niet alleen maar te wijten aan erfelijkheid. Dr. Robert Yolken: “Een aantal psychologische verschillen tussen mensen zijn te wijten aan genetische kenmerken van de ouders, maar sommige worden veroorzaakt door micro-organismen in ons lichaam. Wie ‘dommer’ lijkt, heeft misschien gewoon dit virus.”
Van de 92 gezonde proefpersonen was 43% drager van het virus. De dragers scoorden 10% lager op testen waarbij de visuele verwerking werd onderzocht. De onderzoekers vonden geen link tussen de lagere testscores en het opleidingsniveau, sekse en ras van de proefpersonen en of het om rokers ging of niet. Later is het onderzoek herhaald op muizen. Inderdaad deden ook muizen langer over oefeningen waarbij ze de weg terug moesten vinden.
Volgens de wetenschappers is ATCV-1 niet besmettelijk van mens op mens en komt het voor in meren en rivieren. Het was niet eerder bekend dat het groene algenvirus mensen kan infecteren.