Hagelslag. Pindakaas. Allemaal ongezond, aldus Foodwatch. En dus verdiende het geen plek aan de ontbijttafel tijdens het Nationaal Schoolontbijt. Een beslissing die bij onze voedingsdeskundige Carina Noordervliet in het verkeerde keelgat schoot. Enige wat je dan nog kunt doen, is je kinderen met een snoet vol hagelslagsmeren naar school sturen. En zo geschiedde…

Uit protest heb ik mijn kinderen de ochtend van 1 november een boterham met hagelslag gegeven. Dat was mijn recalcitrante reactie op de hele heisa rondom het Nationaal Schoolontbijt. De discussie van afgelopen maandag over het ongezonde ontbijt met hagelslag en pindakaas kan je niet ontgaan zijn.

Foodwatch had commentaar op de invulling van het Nationaal Schoolontbijt dat al jarenlang wordt geleverd aan talloze scholen. Met onder andere het oer-Hollandse hagelslag als beleg.

Dit moest worden aangepast vond Foodwatch. Het– blijkbaar- heel ongezonde beleg moest plaats maken voor het –blijkbaar– zeer gezonde beleg zoals margarine, halvajam en 20+ kaas.

Hier is gehoor aangegeven en nu bestaat het ontbijt uit ‘gezonde’ producten volgens de richtlijnen van het voedingscentrum. Nu heb ik niks tegen het voedingscentrum. En ook niks tegen een gezond ontbijt.

Maar slaan we niet weer een beetje door? Gaan we niet voorbij aan de voornaamste reden van het nationaal schoolontbijt; kinderen laten inzien hoe belangrijk een ontbijt is.

Ik vind de reactie van Foodwatch erg ongenuanceerd. Er zijn veel kinderen die überhaupt niet ontbijten ’s ochtends. Voor hen is het goed om in te zien dat het goed is je dag te starten met eten. Naar mijn idee is er niks mis mee om kinderen hiervan op een leuke en feestelijke manier bewust van te maken.

Natuurlijk is het niet gezond om elke dag een boterham met hagelslag te eten. Maar een ongezond eetpatroon draait om meer dan het ontbijt moment alleen.

“’Nog even en kinderen krijgen komkommertaart op hun verjaardag’”

Hoe ziet de rest van het voedingspatroon van een kind eruit. Snackt hij of zij veel met chips, energydrinks en suikervolle tussendoortjes? Beweegt het kind veel of hangt hij de godganse dag voor de tv? Als een dag van een kind er over het algemeen gezond uitziet, kan een boterham met hagelslag (of ander zoet beleg) echt geen kwaad.

Een aanvulling van gezonde producten zoals een mandarijn en een glas verse jus bij het Nationaal Schoolontbijt was volgens mij een beter idee geweest. Daar bereik je een stuk meer mee dan meteen weer al het lekkers van tafel vegen.

Daarnaast stel ik graag ter discussie of de magere, bewerkte producten nou wel echt gezond zijn. Is margarine echt gezonder dan roomboter? Ik heb daar mijn vraagtekens bij.

Laten we onze kinderen opgroeien met het idee dat alles licht, light en bewerkt moet zijn. Of leren we onze kinderen dat het gezond is om gewoon, GEWOON te eten. Met een likje roomboter en een volle plak kaas. In plaats van aan te leren dat zo’n plak plastic 20+ kaas normaal is.

Door volle, pure, smaakvolle en vooral vullende producten te eten, hebben kinderen vaak veel minder zin in slechte tussendoortjes. Waardoor er wel ruimte is om op een feestelijk moment zichzelf te verwennen met iets lekkers. Bijvoorbeeld een verse witte tijgerboterham met hagelslag.

Daar is namelijk niks mis mee binnen een gezond voedingspatroon. Om kinderen te beschermen tegen overgewicht en ongezond voedsel is het veel belangrijker om een ze normaal te leren eten. En hierin horen af en toe lekkere zondes.

Als we zo extreem en hysterisch doorgaan op het gebied van voeding krijgen kinderen straks komkommertaart op hun verjaardag, worden de zakken tijdens Sint Maarten alleen nog gevuld met verantwoorde producten en schrappen we dat hele Sinterklaasfeest maar helemaal om het zeer onverantwoorde snoepgoed tegen te gaan. Zijn we daar ook meteen vanaf.