De jacht op bruine beren in Zweden zet mannetjes aan tot het vermoorden van jongen, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Als mannelijke beren worden geschoten door jagers, sterven hun jongen uiteindelijk ook vaak.

De jonge beren worden namelijk meestal vermoord door de nieuwe seksuele partner van hun moeder.
Dat blijkt uit een nieuwe studie die is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.

Zweedse wetenschappers brachten de indirecte effecten van de jacht op bruine beren in kaart door gedurende 21 jaar observaties uit te voeren.

Ze hielden voornamelijk vrouwelijke beren en hun jongen in de gaten in een gebied van 21.000 vierkante kilometer.

Jagers mogen in Zweden alleen op volwassen beren schieten. Toch blijkt uit de observaties dat 81 procent van alle overlijdensgevallen van jonge beren in het jachtseizoen plaatsvinden. Dat meldt de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Meestal gaat het om de jongen waarvan de vader is vermoord. De jonge dieren worden vervolgens om het leven gebracht door een andere mannetjesbeer die met hun moeder wil paren.

De mannetjes hebben voordeel bij die vorm van infanticide. Als een mannetjesbeer de jongen van zijn nieuwe partner vermoordt, hoeft het vrouwtje namelijk geen moedermelk meer te geven en wordt ze weer vruchtbaar. Het mannetje kan zich dan sneller voortplanten.

Uit de observaties van de Zweedse wetenschappers zou blijken dat 13 procent van de afname van de berenpopulatie in Zweden gedurende het jachtseizoen kan worden verklaard door dit soort gevallen van infanticide.