De Koninklijke Hondenbescherming kreeg het bericht dat er bij de Aldi een vuurwerkpil voor honden wordt verkocht. Het kan ook veelvuldig op internet gekocht worden. De pil bevat het stofje acepromazine, en dat is erg gevaarlijk voor de trouwe viervoeter. "Ze kunnen hun angst niet meer uiten."
De woordvoerder van de Hondenbescherming, Just de Wit, vertelt aan Nieuws.nl dat het stofje acepromazine juist een slechte werking heeft op honden. "Het werkt als spierverslapper, dus ze lijken heel ontspannen. Het werkt alleen ook als geluidversterker. Ze horen de knallen dus extreem hard, maar zijn zo verslapt dat ze dat niet aan kunnen geven."
"Het effect dat zo'n situatie kan hebben is in het uiterste geval een getraumatiseerde hond. Omdat hij op het moment zijn angst niet kan uiten, wordt het alleen maar groter. Het beest raakt gestrest. Dat kan er voor zorgen dat hij vervolgens telkens bij hard geluid bovengemiddeld angstig wordt", aldus De Wit.

"Een beetje angst bij honden is niet slecht, dat is juist normaal. Maar een hond moet ook weerbaar zijn en de angst letterlijk van zich af kunnen schudden. Als dit niet gebeurt, dan is het niet goed." Volgens De Wit is medicatie niet altijd een slechte oplossing tijdens de jaarwisseling. Dit moet alleen wel via de dierenarts geregeld worden. "Dierenartsen zijn op de hoogte van het slechte stofje en kunnen goede medicatie voorschrijven. Mensen moet niet zelf voor doktertje spelen."
De Aldi zegt in een reactie tegen Metro niks te weten van de verkoop van de vuurwerkpil.