De 3d-tv in huis is nooit het succes geworden dat fabrikanten voor ogen hadden, en dat zou best wel eens aan die brilletjes kunnen liggen. Daarom wordt er nu gewerkt aan een technologie waarbij je geen bril op hoeft te hebben, en toch driedimensionale beelden op je tv ziet. De scherptediepte wordt daarbij als het ware door twee op elkaar liggende schermen in de derde dimensie gesimuleerd. Je ogen worden gefopt zich scherp te stellen op punten tussen je pupil en het scherm. Zo lijken de beelden 3d.
Die technologie, zo bedachten wetenschappers van technische universiteit MIT, zou ook wel eens gebruikt kunnen worden om mensen met slecht zicht van hun leesbril af te helpen. Ze ontwikkelden een schermlaag die sterk lijkt op een brilloos 3d-scherm, maar tweedimensionale beelden weergeeft. Toch wordt grofweg dezelfde truc toegepast: de ogen denken dat de getoonde beelden op een ander punt liggen dan het daadwerkelijke scherm.
Op die manier kan beeld op een scherm dat dichtbij de ogen staat voor een verziend of ouder persoon toch scherp afleesbaar zijn. De wetenschappers denken dat ze één scherm kunnen maken dat softwarematig kan worden aangepast op de oogafwijking van veel mensen. De technologie zou bijvoorbeeld toepast kunnen worden in navigatiesystemen.

Veel mensen dragen nu verschillende soorten brillen om die schermen dichtbij hun ogen te kunnen lezen, terwijl ze zonder bril de weg en hun omgeving wel scherp zien. Deze techniek zou die bril in de auto overbodig maken. Maar het zou er dus ook voor kunnen zorgen dat als je ogen achteruit gaan, je niet alleen voor je smartphone een bril op hoeft te zetten. De technologie is net als brilloos 3d nog wel volop in ontwikkeling en moet nog verbeterd worden in lichtopbrengst en resolutie. Uiteindelijk zou zowel deze techniek als 3d in één scherm verwerkt kunnen worden. Filmpje