Wetenschappers hebben in het zuiden van Zweden het vermoedelijke verblijf van een koninklijke familie geďdentificeerd. Het gaat om de resten van een zogenoemd langhuis, een grote primitieve boerderij waar waarschijnlijk een koninklijke familie in woonde.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Stockholm in het wetenschappelijk tijdschrift Archeological Prospection.

De heuvel in de buurt van de plaats Vadstena, waaronder de structuur zich bevond, werd lange tijd aangezien voor een graf. Totdat wetenschappers besloten om de ondergrond in kaart te brengen met behulp van radars.

Ze stuitten daarbij op de fundering van een gebouw dat zeer waarschijnlijk stamt uit de Vikingtijd tussen 800 en 1100 na Christus. Het verblijf was vijftig meter lang en veertien meter breed en heeft daarmee de typische afmetingen van de langhuizen die werden gebouwd door Vikingen.

In het midden van het gebouw bevond zich een grote open haard, zo blijkt uit de radarmetingen. Vermoedelijk was het verblijf eigendom van een koninklijke familie waarvan de graven al eerder zijn opgediept.

De wetenschappers zijn vooral verheugd over de techniek waarmee het gebouw werd opgespoord. De ontdekking van het langhuis bewijst volgens hoofdonderzoeker Andreas Viberg dat dure opgravingen lang niet altijd nodig zijn om de resten van Vikingen op te sporen.

“Ons onderzoek toont aan dat het uitvoeren van non-invasieve metingen een krachtig instrument kan zijn om dit soort gebouwen op te sporen, ook op andere plekken”, verklaart hij op de nieuwssite van de Universiteit van Stockholm.