Werkgevers kijken eerst naar de looks, dan pas naar de capaciteiten van een sollicitant. Dat blijkt uit onderzoek van het SCP. Mooie mensen hebben 20 procent meer kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek dan minder aantrekkelijke kandidaten. Voor dienstverlenende banen met een laag opleidingsniveau zijn uiterlijk en zelfvertrouwen zelfs doorslaggevend bij het vinden van een baan.
Aanleiding voor het onderzoek was ‘de sterke beeldcultuur waarin we leven’, zegt een van de hoofdonderzoekers, psycholoog Cretien van Campen. ’Solliciteren kan bijna niet meer zonder foto. Via Facebook of LinkedIn zien werkgevers onmiddellijk hoe iemand eruitziet. Wij vroegen ons af wat de gevolgen hiervan zijn.’
129 mensen moesten een cijfer geven voor het uiterlijk van een aantal Nederlanders op basis van portretfoto’s. 1.600 ondervraagden bepaalden vervolgens wie zij wel of niet voor een baan als medewerker van een kantoorboekhandel of consultancykantoor zouden kiezen. De portretfoto’s waren voorzien van een fictieve naam, leeftijd, opleidingsniveau en werkervaring.
Daaruit bleek dat vooral mensen die relatief lelijk zijn nadeel ondervinden van hun uiterlijk. Wie er goed uitziet heeft 20 procent voordeel, maar onaantrekkelijke sollicitanten hebben twee keer zo weinig kans om uitgenodigd te worden.