- Betaal niet met contant geld.
- Kleed je netjes.
- Zie er verzorgd uit.
- Sta voor honderd procent achter je ‘identiteit’.

Zomaar wat adviezen die de CIA meegeeft aan hun geheime agenten. De inlichtingendienst wil op die manier voorkomen dat spionnen tijdens hun doorreis worden ontmaskerd. De tips moeten ervoor zorgen dat de agenten zo onopvallend mogelijk de grens oversteken.

De informatie komt uit documenten die Wikileaks online heeft gezet. De handleidingen hebben het stempel ‘NOFORN’, wat betekent dat ze niet gedeeld mogen worden met spionagediensten van bondgenoten. De twee vertrouwelijke stukken dateren van 2011 en 2012.

In het eerste verslag staat beschreven hoe agenten zich moeten gedragen bij een screening van de veiligheidsdiensten op de luchthaven. Belangrijk is dat de spionnen ‘een consistent, goed voorbereid en plausibel verhaal vertellen’.

Om gemakkelijker te ontkomen, is het verstandig om de alias ook een online identiteit te geven. Met andere woorden: de spionnen wordt geadviseerd om actief te twitteren en een account aan te maken op LinkedIn. Ook is het belangrijk dat de CIA’er geen elektronische apparaten bij zich draagt waarin hij ingelogd staat op accounts onder zijn echte identiteit.

Het tweede document uit 2012 beschrijft de angst van de CIA voor de zogenoemde biometrische controles die op luchthavens worden gebruikt. Hierdoor wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van het afnemen van vingerafdrukken. Het doel van de controle is om mensen te ontmaskeren die met valse paspoorten reizen – zoals spionnen.

Op dit moment gebeurt dat nog niet voor mensen uit de Verenigde Staten. Vermoedelijk gaat dit volgend jaar wél gebeuren. Het verhoogt in dat geval de kans op onthulling aanzienlijk, zegt de CIA.

De CIA heeft volgens Julian Assange, de voorman van Wikileaks, in de tijd dat Bush president van de VS was, ontvoeringen uitgevoerd in Italië en Zweden. Volgens Assange heeft de regering van Obama nog steeds dezelfde insteek: “Infiltreren in de Europese Unie en het uitvoeren van illegale operaties.”