Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat een zeldzame kikker in het regenwoud van Indonesië geen eitjes legt, maar levende kikkervisjes op de wereld zet.

Dat melden de onderzoekers van de Universiteit van Californië in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

Het gaat om vrouwelijke kikkers van de soort Limnonectes larvaepartus. Het is vooralsnog de enige bekende kikkersoort die zich op deze manier voortplant.

Bioloog Jimmy McGuire ontdekte het afwijkende geboortemechanisme bij de kikkers min of meer toevallig. Tijdens een tocht met enkele collega’s in het regenwoud op het Indonesische eiland Sulawesi pakte hij een kikker op om het lichaam van het dier te inspecteren.

Hij dacht dat hij een mannetje in zijn hand had, maar even later lagen er behalve de kikker ook enkele kikkervisjes in zijn handen.

“Het was best shockerend”, verklaart McGuire in Newsweek. “Ik moest denken aan de scene in de film Alien, waarbij er een monster uit de maag van een man komt. We hadden totaal niet verwacht dat de kikkervisjes uit het lichaam van de kikker zouden komen.”

Normaal gesproken worden kikkervisjes buiten het lichaam van hun moeder geboren. Het mannetje ejaculeert spermacellen in het water en het vrouwtje loost eicellen, die pas in het water worden bevrucht met het zaad.

Op die manier wordt kikkerdril gevormd, waaruit uiteindelijk kikkervisjes ontstaan.

“Deze kikker is slechts één van de twaalf soorten waarbij de bevruchting in het lichaam plaatsvindt”, aldus McGuire op BBC News. “Van die soorten is Limnonectes larvaepartus de enige die kikkervisjes op de wereld zet. “De andere soorten leggen eitjes die bevrucht zijn.”

Het is nog een mysterie hoe de bevruchting bij de kikkersoort Limnonectes larvaepartus precies in zijn werk gaat, aangezien kikkers geen duidelijk herkenbare geslachtsorganen hebben.