De komeet kreeg zijn naam van zijn Australische ontdekker Terry Lovejoy, die hem half augustus voor het eerst zag. Het is een van de helderste kometen sinds jaren en hij zal de komende achtduizend jaar niet meer in de buurt van onze aarde verschijnen.

Op 7 januari zal de afstand tussen Lovejoy en de aarde met zo’n zeventig miljoen kilometer het kleinst zijn. Vanwege een volle maan is het dan waarschijnlijk te licht om de komeet te zien, maar in de dagen erna moet het met een beetje geluk mogelijk zijn om de heldere komeet zelfs met het blote oog waar te nemen. De komeet is te herkennen aan een heldere groene gloed die wordt veroorzaakte door verschillende chemische stoffen die door de hitte verbranden.

Hij komt waarschijnlijk uit de Oortwolk, een soort verzameling van allerlei komeetachtige objecten die vermoedelijk bestaan uit ijs en stenen. De Nederlandse astronoom Jan Hendrik Oort was in 1950 de eerste die een theorie ontwikkelde over het bestaan van de wolk, waardoor deze later naar hem werd vernoemd. Foto