Er zijn in China vijf mensen gearresteerd voor het opzetten van een valse bank die 32 miljoen dollar heeft gestolen van een aantal klanten. De frauduleuze onderneming was zo uitgebreid dat het bedrijf in staat was om meer dan een jaar werkzaam te blijven, meldt de BBC.
Binnen het gebouw van de bank werd er apparatuur gebruikt die ook in echte staatsbanken werd gebruikt en de werknemers waren gekleed in de traditionele uniformen.
“Het was precies hetzelfde als een echte bank. De tellers, de wachtrij, de machines, alles deed de klanten geloven dat het een echte bank was. En de manager bleef proberen om me te verzekeren dat ze betrouwbaar waren. Ik twijfelde daar ook geen moment aan,” vertelde één van de klanten.
Bijna 200 mensen hebben geld gestort en een klant investeerde zelfs 1.9 miljoen dollar. Die klant werd aangetrokken door de reclame van de bank waarin ze zeggen dat ze 2% rente geven per week als er hoge bedragen gestort worden.
Hij kreeg de beloofde rente echter nooit te zien en alarmeerde de politie toen de bank weigerde om zijn geld terug te geven. Onderzoekers hebben uiteindelijk gevonden dat de onderneming niet eens beschikte over een vergunning om een bank te runnen.
De politie arresteerden de vier mensen die zich voordeden als manager en een vijfde die handelde als de wettelijke vertegenwoordiger. De BBC meldt dat het echte brein achter de onderneming een vrouw was die met al het geld naar Macau is gevlucht.