Zeker 27 beveiligers van de Zimbabwaanse president Mugabe zijn ontslagen, nadat de president vorige week van een trap was gevallen. Ze kregen vrijdag hun ontslagbrief.

Mugabe miste vorige week donderdag een traptrede toen hij na een toespraak van het podium af wilde stappen. Daarbij kwam hij ten val. "De beveiligers stonden daar een beetje te slapen", zegt een bron binnen de Zimbabwaanse overheid tegen internationale media.

Het congť van de beveiligers is een nieuw hoofdstuk in de soap die ontstond naar aanleiding van de presidentiŽle tuimeling. De beveiligingsdienst van Mugabe probeerde aanvankelijk te voorkomen dat beelden van de val verspreid werden. De aanwezige fotografen werden gesommeerd om ter plaatse hun gemaakte foto's te wissen.

Kort na het incident kwam de Zimbabwaanse regering met een officiŽle persverklaring, waarin de val van Mugabe werd ontkend. "De president struikelde over een vouw in de rode loper, maar hij wist overeind te blijven", zei de minister van Informatie. Hij voegde eraan toe dat er "geen enkel bewijs was voor een valpartij". Al snel lekten er toch beelden uit van de val van Mugabe.

Het is niet duidelijk of de beveiligers zijn ontslagen omdat ze Mugabe niet konden behoeden voor zijn val, of omdat ze niet konden voorkomen dat de beelden toch uitlekten.

De 90-jarige Mugabe is al sinds 1980 president van Zimbabwe. Er gaan al jaren geruchten dat hij een slechte gezondheid heeft, maar dat wordt altijd ontkend door de regering.