De oehoe die vorig jaar angst zaaide in Purmerend en Kwadijk, doet zich weer gelden. De afgelopen week zijn verschillende meldingen binnengekomen van aanvallen van de agressieve uil.

Ten minste twee mensen zouden daarbij lichtgewond zijn geraakt, meldt het Noordhollands Dagblad. Een aantal buurtbewoners durft zich in het donker niet meer op straat te vertonen. Ook vorig jaar was dat het geval.

Vogeldeskundigen schrijven de aanvallen, die veelal plaatshebben in de schemer, toe aan het broedseizoen. Sommige omwonenden zeggen dat het niet om één, maar om twee of drie oehoes gaat.

De gemeente Purmerend heeft aangegeven de situatie nauwlettend in de gaten te houden. Mocht de roofvogel 'echt gevaarlijk' worden, dan zal worden overwogen een ontheffing aan te vragen om hem te vangen.

Een volwassen mannetjesoehoe kan tot 75 centimeter lang worden en heeft een spanwijdte van 160 tot 188 centimeter. In Nederland wordt de vogel de laatste jaren geregeld gespot. Dat gaat niet altijd zonder slag of stoot: in 2013 was bij het Lauwersmeer (Groningen) ook sprake van een agressieve oehoe.