Een van de belangrijkste criticasters van theorieën over de opwarming van de aarde ontving jarenlang donaties van bedrijven die fossiele brandstoffen maken. Hij vermeldde dat niet in zijn onderzoeken.

De wetenschapper, Wei-Hock Soon, werkt voor het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics. Volgens hem is het opwarmen van de aarde te wijten aan variaties in zonne-energie. Met zijn theorieën was hij een graag geziene gast in conservatieve talkshows en op conferenties waar de risico’s van klimaatveranderingen werden gebagatelliseerd.

Hij getuigde zelfs voor het Congres. Amerikaanse politici die tegen wetgeving zijn om de uitstoot van broeikasgassen in te dammen, gebruikten zijn onderzoeken vaak om hun politieke punt te maken.

Maar uit documenten die door Greenpeace zijn opgevraagd blijkt dat hij in de afgelopen tien jaar meer dan 1,2 miljoen dollar aan donaties ontving van oliemaatschappijen. Zijn grootste donateur was een bedrijf dat fors investeert in kolencentrales. Maar ook ExxonMobile en het Amerikaans Petroleum Instituut doneerden in het verleden aan Soon. In ruil daarvoor leverde hij kant en klare wetenschappelijke artikelen aan, schrijft The New York Times. Datzelfde deed hij met z'n getuigenissen voor het Congres.