Een Duitse oud-rechter is donderdag tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld, omdat hij voor geld of seks examenvragen aan studenten rechten heeft verkocht.

Tegen hem was vijf jaar en drie maanden geŽist. De man werkte in die tijd als rechter in Celle, ten noordoosten van Hannover. Hij zat in de commissie die de vragen opstelde.

De rechtbank in LŁneburg oordeelde hem in zes gevallen schuldig. Bij vier studenten zou hij dwang hebben uitgeoefend. In vier andere gevallen werd de oud-rechter schuldig bevonden aan schending van zijn dienstgeheim. De 48-jarige man zou per keer verscheidene duizenden euro's hebben gekregen. Hij heeft bekend. Ook gaf hij toe dat hij een relatie met een van de betrokken studentes had.

De rechter was naar ItaliŽ gevlucht, toen hem duidelijk werd dat het Openbaar Ministerie onderzoek naar hem deed. Hij werd vorig jaar april aangehouden in een viersterrenhotel in het centrum van Milaan. De man was daar in het gezelschap van een 26-jarige Roemeense. In zijn hotelkamer bleken een geladen pistool en 30.000 euro te liggen.

Van zeker vijftien studenten is het examen ongeldig verklaard. Zij moeten mogelijk terechtstaan, omdat zij zich hebben laten omkopen. Ongeveer tweehonderd onderzoekers van het ministerie van Justitie hebben onderzocht of de examens van 2000 juristen volgens de regels zijn verlopen.