De Japanse Misao Okawa blaast vandaag 117 kaarsjes uit. Ze is daarmee volgens Guinness World Records de oudste mens ter wereld.

Gisteren vierde ze haar verjaardag al met haar 92-jarige zoon en achterkleinkind van 2 in het bejaardentehuis in Osaka. Ook kreeg ze bloemen van de burgemeester. Toen hij haar vroeg hoe het voelde om al 117 jaar te leven, antwoordde ze: "Het leek eigenlijk best kort."

Volgens het personeel van het bejaardentehuis is Okawa wel wat slechter gaan horen, maar is ze verder in goede gezondheid. Ook eet ze prima.

Wat het geheim is voor een lang leven weet de supereeuwling ook niet. "Daar ben ik zelf ook heel benieuwd naar", reageerde ze. Op haar 116de verjaardag wist ze het nog wel: ze vertelde toen dat het belangrijk is om 8 uur per nacht te slapen en veel sushi te eten.

Okawa is geboren in 1898. Ze trouwde in 1919 met haar man Yukio en samen kregen ze drie kinderen. Ze heeft vier kleinkinderen en zes achterkleinkinderen. Haar man overleed al in 1931.

In Japan wonen de meeste honderdjarigen. Het land heeft meer dan 58.000 inwoners die de 100 zijn gepasseerd. Daarvan is 87 procent vrouw.
Foto