Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd een kever via een afstandbediening een gekozen traject te laten afleggen. Dat melden ze in het vakblad Current Biology.

De onderzoekers bevestigden een mini-computertje en een zendertje op de rug van de kever, om de spieractiviteit van de diertjes te registreren. Zo ontdekten ze dat een spier waarvan werd aangenomen dat ze enkel betrokken was bij het opvouwen van de vleugels, ook een rol speelt bij het sturen. In een volgende stap stimuleerden ze die spier tijdens de vlucht van de kever, om hem naar links of rechts te laten vliegen.

Bij het experiment gebruikten de wetenschappers de Mecynorrhina torquata, een kever die in Afrika voorkomt en vijf tot acht centimeter groot kan worden. Het rugzakje dat de kevers met zich meedroegen weegt één à anderhalve gram, en bevat onder meer een microbatterij en elektroden waarmee de spieren van de kever worden gestimuleerd. Elke milliseconde stuurden de wetenschappers signalen door naar de insecten.

De onderzoekers waren er eerder al in geslaagd kevers van op afstand te laten opstijgen en landen, maar het sturen wou nog niet zo goed lukken. Ze hopen de diertjes op termijn te kunnen uitrusten met sensoren en ze in te zetten bij reddingsoperaties op moeilijk toegankelijke plaatsen.
Filmpje