Het Amerikaanse postbedrijf USPS heeft een blunder begaan met een zegel ter ere van dichter Maya Angelou. Een citaat dat ervoor werd gebruikt, blijkt helemaal niet van haar te zijn.

Op de postzegel van de vorig jaar overleden schrijfster staat haar portret en het citaat "Een vogel zingt niet omdat hij een antwoord heeft, maar omdat hij een lied heeft".

Het citaat leek afkomstig uit Angelou's bekendste werk, I know why the caged bird sings. Maar al snel na de presentatie van de zegel (met Oprah Winfrey en Michelle Obama) kwam men erachter dat de regels uit de bundel A cup of sun komen van dichteres Joan Walsh Anglund. Dat boek werd bovendien twee jaar voor de autobiografie van Angelou gepubliceerd.

De krant The Washington Post ontdekte dat het citaat wel vaker abusievelijk aan Angelou werd toegeschreven. Zo gebruikte president Obama het nota bene nog toen hij haar een belangrijke onderscheiding gaf.

"Hadden we dit vooraf geweten, dan hadden we een van de vele andere citaten van haar gebruikt", zei een beschaamde woordvoerder van de USPS. "Maar het werd ook aan Angelou toegeschreven in talloze boeken, tijdschriften, blogs en op internet."

Ach ja, vatte zender NPR het samen, "Lincoln zei het al: je weet met citaten op het internet nooit of ze wel kloppen".
Foto