Vijfduizend kilometer heeft een Boeing 757 van Icelandair gevlogen met een groot gat in de neus van het toestel. Een blikseminslag tijdens het opstijgen sloeg een gat in de romp van het vliegtuig.

Ondanks het gat heeft het verhaal een goede afloop voor de passagiers van Boeing 757 van Reykjavik naar het Amerikaanse Denver. The Denver Post meldt dat het toestel na zeven uur veilig landde in Denver, 5000 kilometer verder.

De blikseminslag tijdens het opstijgen vanaf IJsland was duidelijk te voelen aan boord. "Ik hoorde een klap en zag een flits waarna de piloot meldde dat het toestel was geraakt door de bliksem", zegt een passagier van vlucht 671.

Het vliegtuig vloog gewoon door. Volgens Icelandair omdat het type vliegtuig een dergelijke bliksemschicht goed aan kan. Het vluchtsysteem bleek niet aangetast. "Zulke blikseminslagen komen heel regelmatig voor en het was veilig om door te vliegen", zegt een woordvoerder van de maatschappij.

Luchtvaartexpert Greg Faith zegt dat de piloten niet verder hadden mogen vliegen. "Het was verstandig geweest om om te keren naar Reykjavik omdat ze vanuit de cockpit niet konden zien wat de schade was", zegt Faith. Hoewel een vliegtuig inderdaad tussen de één en vijf keer per jaar wordt geraakt door de bliksem zegt Faith dat het veel erger had kunnen aflopen.
Foto